Digitaal stemmen
U heeft de mogelijkheid om voor iedere willekeurige vergadergroep een digitale stemming te organiseren, waarbij de volgende varianten mogelijk zijn:
|
volledig digitale stemming
Hierbij houdt u geen fysieke vergadering, maar legt u een aantal besluiten voor aan de leden waarop zij digitaal hun stem kunnen uitbrengen.
Belangrijk is dat u bij het plannen van de vergadering (Vergadering plannen) de start- en eindtijd van de vergadering gelijk maakt.
Deze tijd bepaalt tot wanneer de leden hun stem digitaal kunnen uitbrengen.
Het is overigens aan de beheerder zelf om te bepalen of een volledig digitale stemming wettelijk en geldig is.
Het kan zijn dat de beheerder de leden de mogelijkheid moet bieden om hun stem in persoon uit te brengen.
|
|
stemmen vooraf aan de vergadering
Hierbij houdt u wel een vergadering (fysiek) en biedt u deelnemers die niet naar de vergadering komen de gelegenheid om hun stem digitaal uit te brengen.
De starttijd van de vergadering bepaalt tot wanneer er digitaal gestemd kan worden.
Wanneer een deelnemer die zijn stem digitaal heeft uitgebracht toch op de vergadering komt of een machtiging heeft afgegeven, kunt u de digitale stemmen van deze deelnemer verwijderen.
|
|
stemmen vooraf en online tijdens een vergadering
Ook hier houdt u wel een vergadering (fysiek of online), waarbij deelnemers zowel voor als tijdens de vergadering hun stem digitaal kunnen uitbrengen.
Tijdens de vergadering geeft de voorzitter per besluit aan wanneer de stemming wordt gesloten.
In VvEtotaal wordt dat besluit vervolgens op gesloten gezet, waardoor er niet meer op kan worden gestemd.
Na de eindtijd van de vergadering zijn besluiten die nog de status open hebben niet meer zichtbaar voor de deelnemers. Hierdoor kan er na de geplande afloop van de vergadering niet meer worden gestemd.
Wanneer een deelnemer die zijn stem digitaal heeft uitgebracht toch op de vergadering komt of een machtiging heeft afgegeven, kunt u de digitale stemmen van deze deelnemer verwijderen.
|
Voor ieder besluit wordt bijgehouden wat iedere deelnemer heeft gestemd: voor, tegen, met de meerderheid of blanco.
Zolang een deelnemer geen digitale stem heeft uitgebracht, is zijn stem blanco.
Op het scherm kan de beheerder per besluit de telling van de stemmen zien, zodat hij kan bepalen of een besluit is aangenomen.
Bijvoorbeeld:

Er worden 2 soorten besluiten onderscheiden:
|
Besluiten op basis van een verdeelsleutel
Dit zijn besluiten die bij het voorbereiden van de vergadering (alleen ALV) zijn ingevoerd en waarvoor het aantal uit te brengen stemmen is vastgelegd op basis van een verdeelsleutel.
Alle besluiten die het reilen en zeilen van de VvE betreffen, moeten op deze manier worden toegevoegd aan de vergadering.
Ze worden vastgelegd in de besluitenlijst die bij vergaderen en afronden automatisch kan worden gemaakt.
Zorg ervoor dat u de besluiten bij het voorbereiden van de vergadering nummert. Deze nummering wordt bij het digitale stemmen overgenomen.
|
|
Losse besluiten
Dit zijn besluiten waarvoor iedere deelnemer aan de vergadering 1 stem heeft en waarbij geen verdeelsleutel is gekoppeld aan het besluit.
Ook is er voor dit type besluiten geen quorum en geen stemverhouding vastgelegd.
Denk bijvoorbeeld aan een voorstel om een tuinfeest te organiseren, waarvoor een hoofdelijke stemming wordt gehouden. Een bestuurs- of commissievergadering vergadering heeft alleen maar losse besluiten.
Deze besluiten worden wel genotuleerd, maar niet toegevoegd aan de besluitenlijst zoals die bij vergaderen en afronden kan worden gemaakt.
Als u ook besluiten hebt op basis van een verdeelsleutel, moet u deze besluiten eerst nummeren voordat u losse besluiten kunt toevoegen.
|